Iedereen die aan een (nieuwe) website begint, maakt de keus of met een eigen CMS te beginnen of met een standaard (open-source) systeem. Zelfs een derde variant is mogelijk, de eigen CMS van een leverancier. Om de voor- en nadelen af te wegen maakt dat niet uit. We vergelijken hier de twee systemen, te weten de eigen CMS en de open-source systemen zoals Joomla waar Fontijn & Partners mee werken.

  • Met een eigen CMS wordt alles precies op maat gemaakt.
  • Een open-source CMS wordt door veel ontwikkelaars gebruikt. Daardoor is er altijd kennis in de buurt beschikbaar. Dit voorkomt het nadeel van een programmeur die stopt, waardoor is er niemand is die het programma kent. Het vervolg kan dan wel eens erg duur uitvallen.
  • Ontwikkelen van een site onder open-source CMS kost over het algemeen veel minder tijd.
  • Een open-source CMS heeft meestal meerdere templates beschikbaar. Met drie keer klikken is er bij wijze van spreken een nieuwe lay-out voor de site. Belangrijk om te laten zien dat de site in ontwikkeling blijft, terwijl er feitelijk alleen een nieuw papiertje omheen gaat.
  • Minder leverancier afhankelijk. Bij een eventueel afscheid hoeft er niet opnieuw op ‘nul’ te worden begonnen.
  • Open-source pakketten zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat er rekening gehouden wordt met de vindbaarheid van de site door zoekmachines zoals Google.
  • Er zijn meer factoren van belang om mee te nemen in de afweging. Veiligheid is  daarvan wellicht de belangrijkste. Standaard open-source systemen worden door veel mensen getest. Bij een hiaat in het systeem worden er al heel snel oplossingen geboden. Voor je eigen CMS geldt dit niet.

Nu we dit voor u op een rijtje hebben gezet, is het al een stuk makkelijker geworden om te kiezen. Daarmee is het wat ons betreft echter nog niet afgelopen. Hans Keijzer en Ivo Fontijn geven met plezier vrijblijvend nog meer informatie. Maak eens een afspraak met één van deze heren en ervaar, dat ze het u helemaal duidelijk kunnen maken. Kiest u er daarna voor om met Fontijn & Partners in zee te gaan, dan blijkt dat u met verstand van zaken een besluit heeft genomen.